Ted Leyendekker overleden 30 april 2022

De rouwkaart staat hieronder;
Op de pagina Wij herdenken vindt u het In Memoriam.

 

 

 

Arjen Tilstra overleden

Een dezer dagen kwam ons ter ore dat Arjen Tilstra op 13 januari jl is overleden. Hij was één van de voortrekkers ten tijde van de ontwikkeling en professionalisering van het bibliotheekwerk en het beroep bibliothecaris.
Arjen was de eerste directeur van de BDA Groningen. Daarvoor (wij putten uit onze herinnering) was hij directeur van CBD Friesland. Hij is ook lange tijd lid geweest van Grijs en Wijs.
Geruime tijd geleden heeft hij zich uit het bibliotheek- (opleidings-) werk teruggetrokken.

Lunch in Coronatijd

Lunch in Coronatijd
Een goed idee van het SLBO-bestuur (het nieuwe bestuur dus met Karin van Doorn) om de leden die het aandurfden in dit tweede coronajaar uit te nodigen voor een ledenlunch. Het was de eerste kans om weer eens met een paar SLBO-leden te kunnen praten sinds de eetexcursie bij Mingle Mush tussen het Centraal Station en de KB in december 2019.

Na weer een persconferentie in pessimistische stijl door onze eerste minister en de zijnen die een paar dagen voor de geplande ledenlunch te zien was geweest waren er nog wel een paar afmeldingen geweest, maar secretaris Gerard van Dijk kon melden dat er bijna 40 deelnemers waren die de weg naar Het Wapen van Zoetermeer hadden gevonden. Sommige leden wisten zich te herinneren, dat wij al eens eerder in dat Wapen van Zoetermeer waren geweest. Dat was op 8 oktober 2014 toen onze ledenvergadering met aansluitend bezoek aan het nieuwe gebouw van NBD Biblion daar plaats vond. Voorzitter Rian van der Sande wist mij bij de voordeur van het restaurant te vertellen, dat het etablissement vroeger De Drie Hooibergen heette. Als bewijs voor haar woorden wees ze op de drie bescheiden hooibergen die nog steeds naast het restaurant te vinden zijn.
Nadat we met of zonder smartphone hadden bewezen, dat we twee keer geprikt waren mochten we het restaurant binnen. De mondkapjes konden opgeborgen blijven, al was het uitmeten van anderhalve meter voor alle aanwezigen wat te veel gevraagd. We zijn tenslotte gepensioneerden! Dus met een kop koffie en een stukje gebak voor onze neus konden we weer als vanouds praten. Er was echer wel een verschil. Voor de komst van corona hadden de meesten het voornamelijk over kleinkinderen en ziektes (in die volgorde!), nu ging het over coronaprikken, komende boosterprikken, quarantaine en pas daarna over kleinkinderen. Bij de aanwezigen vielen twee oud-directeuren op (Henk Das en Aart Blom), maar ook de jongste van het gezelschap die tevens de langste was: Berry Dijkstra met een veel indrukwekkendere bril dan vroeger. Wat mij opviel was, dat hoewel we allemaal twee jaar ouder waren geworden sinds onze laatste bijeenkomst het ouder worden bij de meesten niet echt zichtbaar was. We waren nog net zo jong als in 2019.

Na een half uurtje vrij praten (maar wel zo min mogelijk van plaats veranderen) heette Rian ons echt welkom, vertelde een paar nieuwtjes (zoals het overlijden van de vroegere personeelsmedewerker van het NBLC, Kees de Best), wenste ons smakelijk eten en sprak alvast de hoop uit dat de geplande verenigingsexcursie naar Leiden in 2022 wel doorgang zou kunnen vinden. Ook wees ze op een paar foto- en herinneringsboeken van de voormalige NBLC-directeur Dick Reumer die door iedereen bekeken konden worden en die op aanvraag zelfs een tijdje meegenomen konden worden door iemand die daar echt belangstelling voor had. De boeken waren door Dick heel lang bijgehouden en ze stond vol met korte herinnering uit zijn leven en vooral foto’s uit zijn privéverza- meling. Hoewel maar een gedeelte over zijn NBLC contacten ging was het voor veel oud-collega’s best wel interessant om te bekijken. Ik vond het zelf verrassend om geconfronteerd te worden met een onbekende ruim dertig jaar oude foto van mij achter de vleugel op het podium van Diligentia.
De keukenploeg van het Wapen had zijn best gedaan. Er was lekkere soep, kroketten, broodjes met een ruime belegkeuze en de vaste lunchdrankjes voor onze leeftijdsgroep: melk en jus d’orange. Met de dieetwensen was vakkundig rekening gehouden en het smaakte gewoon goed. Bij de traditionele nazit ging natuurlijk iedereen weer van plaats wisselen en werd er ook van gedachten gewisseld over andere zaken dan mondkapjes en prikken. En sommige dingen veranderen niet: Chris Duijndam was weer druk in de weer om ons op de foto te zetten en Gerard van Dijk zowel als ik maakten ook een paar foto’s omdat Chris anders nergens op staat. Met goed gevulde magen en een beetje optimistischer na de onderlinge gesprekken gingen we om een uur of drie weer onze eigen wegen met of zonder mondkapjes.

De organisatoren van de lunch verdienen onze dank omdat ze het hebben aangedurfd om iets te organiseren in deze tijd. Een paar dagen na onze lunch bleek dat ze net op tijd waren geweest. De regels werden weer strenger en een week later was een bijeenkomst als onze lunch onmogelijk geweest. En nu is het dus belangrijk om je booster te halen, de anderhalve meter in ere te houden, je mondkapje weer op te doen, je gezelschap klein te houden en te dromen over een tijd waarin dat alles niet meer hoeft. Laten we het gezond houden.
Wolter van der Zwaan.-

Maarten Tiebout is plotseling overleden

Dit staat op op het overlijdensbericht (25 december):

Huilen omdat hij er niet meer is, of gelukkig zijn dat hij er was.
Je ogen sluiten en wensen dat hij terugkomt, of zien wat hij heeft betekend.
Op 68 jarige leeftijd is zomaar ineens overleden:

Maarten Hendrikus Rudolph  Tiebout

De begrafenis (31/12) vindt  in besloten kring plaats.

Corr. J. Henning uitvaartverzorging, tav fam Tiebout
Bautersemstraat 1, 2518 PC Den Haag

Najaarslunch, feest van herkenning

Op 17 november waren wij met flink wat leden bij elkaar in Zoetermeer. Enkele leden moesten op het laatste moment afzeggen vanwege Corona. Dat was heel spijtig.  Wie er wel was heeft genoten van een hapje en een drankje, maar vooral van het weerzien met andere oud-collega’s.

Binnenkort volgt een uitgebreide notitie, met wat meer foto’s.

 

Bestuur bezoekt de VOB

Eind oktober was een delegatie van ons bestuur op bezoek bij de directie van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), voor een hernieuwde kennismaking. De directeur heeft het belang van de SLBO voor oud-werknemers van de VOB nogmaals onderschreven. Hij werkt er graag aan mee dat dat de SLBO op de hoogte blijft.

Bij het bezoek kon het bestuur ook nog iets bijzonders overhandigen. Dick Reumer, voormalig directeur van NBLC, heeft in drie dikke boeken zijn leven opgetekend en dit alles voorzien van rijke illustraties/foto’s. Klaas Gravesteijn, de huidige directeur van de VOB, nam deze boeken graag in ontvangst en heeft beloofd ze een plekje te geven in de ’bibliotheek’ van het bureau.

Exemplaren van deze drie boeken zijn op de dag van de najaarslunch ook beschikbaar voor onze leden. Ze mogen de boeken mee naar huis nemen om ze rustig te bekijken. Daarna kan zij/hij/x ze doorgeven aan de volgende belangstellende.

Pieter van der Zwan overleden; Annie ten Broeke-Spelthuis overleden

Op 26 augustus is onze oud/collega Pieter van der Zwan van Beeld en Geluid van de NBD overleden. Hij is 90 jaar oud geworden.

De uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden.

 

Ook bereikte ons het bericht dat Annie ten Broeke-Spelthuis op 8 september is overleden.

Iedereen kende haar en zij kende iedereen omdat ze de hele dag vanuit de telefooncentrale op zoek was naar degenen, voor wie gesprekken binnenkwamen..

Zij maakte van haar hart geen moordkuil en was niet beschroomd opmerkingen te maken als de gang van zaken in het huis naar haar inzicht gebaat zou zijn bij verbeteringen.

Zij is vanaf het begin lid geweest van onze Vereniging.

 

De begrafenis vindt plaats op 16 september 11.00 uur

Begraafplaats Petrusbanden Kerkhoflaan 10 Den Haag

 

In de rubriek `Wij gedenken´ is voor beide een In Memoriam geplaatst.

Najaarslunch op 17 november

Dinsdag 3 augustus was het bestuur bij elkaar. Een belangrijk onderwerp was de najaarslunch, want als het even kan willen wij elkaar weer eens in het echt ontmoeten.

Voor deze ontmoeting hebben we voorlopig 
woensdag 17 november 2021 vastgelegd.

Op de beoogde locatie hebben we een grote zaal tot onze beschikking, die aan alle corona-eisen voldoet.
We zijn alleen nog afhankelijk van het weer, of we ook naar buiten kunnen, maar er is ook een groot terras tot onze beschikking.

Maar onze groep is kwetsbaar, dus we willen extra voorzichtig zijn. We willen geen enkel risico lopen, en dat kan dus op deze plek
waar we genoeg afstand kunnen houden, maar slechts  zó veel dat we met elkaar kunnen praten.

Wel zullen we vragen om een geldig “coronabewijs”, dus een negatieve testuitslag van max 24 uur oud, of een vaccinatiebewijs.
(twee maal gevaccineerd, minstens 14 dagen geleden, of de QR-code in de coronacheck app).

Dat klinkt wel streng, maar iedereen heeft toch wel zoiets? Wij zorgen voor elkaar…

Zet 17 november alvast in uw agenda!!
Binnenkort sturen wij de uitnodiging rond!

Librariana – Afghanistan

Hans Krol, de voormalige directeur van de bibliotheek van Heemstede heeft nog een tentoonstelling over bibliobussen. Het is een weblog gewijd aan bibliotheken, boeken en verzamelen alsmede aan historisch Heemstede en Zuid-Kennemerland. Op dit weblog/website heeft hij een geweldig overzicht gemaakt. Momenteel wordt het ‘museale nieuws’ nar de achtergrond gedrongen door de actueole (bibliotheek-) situatie in Afghanistan.  https://ilibrariana.wordpress.com/

 

Overleden..

Donderdag 13 mei jl is Jos Reumer overleden. Zij was de echtgenote van Dick Reumer, de oud directeur van NBLC.

Op 29 mei jl is Jan Nuiver overleden. Hij was heel lang directeur van de OB Groningen.