I. M. Koos Wiltenburg (1931-2020)

Koos leerde ik pas goed kennen toen hij met pensioen ging. Daarvóór bestierde hij de NBLC-miljoenen, aan net zo’n simpel tafeltje als waaraan wij allen ons steentje bijdroegen, midden in de kantoortuin, om de haverklap onderbroken door zowat iedereen.
“Koos, hoe zit dit? Koos, hoe zit dat?”
Zijn Lexington opzij leggend gaf Koos dan geduldig uitleg en ging weer verder met het ingewikkelde waar hij mee bezig was, tot zich weer iemand anders meldde.
Buiten het bureau was hij de sturende kracht van de landelijke werkgroep administratieve organisatie, en in zijn vrije tijd bestuurder van een woningbouwvereniging, van de openbare bibliotheek Delft en misschien nog wel meer.
Na een ledenvergadering van het NBLC was het zaak je in de buurt van Koos op te houden, die, ik vermoed op instructie van Dick Reumer, meters bier de ruimte in zond.

Eind jaren ‘80 kwam er een uittocht op gang. Veel hooggekwalificeerde medewerkers maakten gebruik van de TUROB-regeling. Nauwelijks netto salaris inleveren en je pensioen volledig doorbouwen: wie niet op z’n 58e afzwaaide was een dief van zijn eigen portemonnee. Koos vertrok pas een jaar na die verjaardag toen Gerard van Dijk, zijn opvolger, goed in het zadel zat. In zijn tas zat de financiële administratie van de WOB, die hij tot de dag van de fusie met de VOB heeft verzorgd. Tot zijn AOW volledig pro Deo, daarna moesten we hem een zeer bescheiden vergoeding opdringen, die hij pas accepteerde toen we betoogden dat de schok anders te groot zou worden als het karwei ooit elders moest worden ondergebracht. Jaar in jaar uit togen Koos en ik naar de kascommissie, die nooit ook maar het kleinste foutje vond.

Op een dag belde Koos dat het ministerie 12 miljoen had overgemaakt, niet bestemd voor de WOB, maar voor het pensioenfonds dat daarmee de laatste jaren van de VUT moest uitvoeren. Onnodig te zeggen dat Koos er geen seconde over heeft gedacht het geld op te nemen en er met Stien een luxe levensavond in een subtropisch paradijs van te financieren of het zelfs maar aan te wenden in zijn rol van PV-Sinterklaas.

Mede wegens zijn verdiensten voor de WOB is Koos in 2005 geridderd (foto).

Jos van Pelt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.