20130213 Yolanda de Niet schrijft

Vanuit Schrassig in Luxemburg ontvingen wij de volgende herinnering van Yolanda de Niet, de vroegere secretaresse van Dick Reumer:

Op de dag van de crematie van Dick Reumer, kreeg ik via ex-collega’s het bericht van zijn overlijden. Bij het bericht was ook, de voor mij onbekende, website van de SLBO vermeld. Ik heb de site bezocht en vooral het foto-archief heb ik met plezier bekeken. Direct ben ik in mijn eigen uitgebreide foto-archief van die jaren gedoken. Vele herinneringen kwamen naar boven.

In september 1971 kwam ik als directiesecretaresse in dienst van de Centrale Vereniging voor Openbare Bibliotheken en ik heb aan de wieg gestaan van het NBLC. Mijn vuurdoop was een personeelsuitstapje naar Brugge waar ik de CV-gemeenschap beter leerde kennen. Vijftien jaar heb ik voor Dick Reumer persoonlijk gewerkt. Mijn taakomschrijving was in het begin nog niet groot, maar groeide gestaag toen ook het werk toenam. Vrij algemeen bestond mijn functie uit een scala van werkzaamheden dat begon bij het organiseren van nationale en internationale vergaderingen en congressen en eindigde bij het halen van pijptabak (Clan).

Tijdens de duizenden kilometers die we samen per auto of vliegtuig hebben gereisd op weg naar vergaderingen, hoorzittingen en congressen in binnen- en buitenland werd ik geïnspireerd door zijn volledige instructie die ik kreeg over het bibliotheekwerk in al zijn facetten. Veel heb ik van Dick geleerd, zowel op werk-technisch als op sociaal gebied. Met verwondering heb ik naar hem gekeken: zijn energie was niet te stoppen, vakantie kende hij niet, nee zeggen bestond niet en voor elk probleem was een oplossing.

Dat de boog niet altijd gespannen stond is ieder bekend. Dat kwam tot uiting in de vele borrels, etentjes, feestjes en uitstapjes. En als er niets te vieren viel, dan verzonnen we wel iets.

Ik ben al 14 jaar weg uit Nederland, maar in deze dagen van afscheid en herinneringen kijk ik graag terug op deze hechte NBLC-familie. Met dankbaarheid en liefde denk ik aan Dick Reumer, een man met een warm hart, waarmee samenwerken nooit eentonig kon worden. In 1986 scheidden onze wegen.

Yolanda de Niet

SLBO / 13 februari 2013