ARCHIEFSTUKKEN
Hoe werkt het?
Hieronder staan diaseries klaar om te downloaden. De dia’s zitten in een presentatie, die altijd zonder hulpprogramma werkt. De presentatie is wel verpakt in een zip-bestand en dat moet eerst uitgepakt worden. Dat gebeurt door op het bestand met de rechtermuistoets te klikken en voor ‘alles uitpakken’ te kiezen.
Met de presentatie zijn nog meer dingen mogelijk dan kijken, daarom staat hieronder een handleiding in PDF formaat. De handleiding kan met o.a. Acrobat Reader bekeken worden. Deze is gratis op internet te downloaden.
1971-1979
Brainstorm in 1979
In deze tijd was het gewoonte om met bepaalde groepen van een instelling of bedrijf te gaan brainstormen. Tussen sinterklaas en kerst togen de adjunct-leidinggevenden met de directeur naar Brabant om van gedachten te wisselen over het reilen en zeilen van het NBLC. Omdat ik, Chris Duijndam, zo’n functie had zijn er van deze happening foto’s.
Kindersinterklaas 1979
De zaal achter Taco Place was helemaal aangekleed als disco voor de kinderen: veel zilverfolie, wat onze fotograaf beslist niet leuk vond. De vele kinderen vonden het allemaal heel leuk, deze kindersinterklaasdisco. En natuurlijk vonden de meeste ouders het ook wel leuk. De lollies waren lekker.
Dagje uit naar Haarlem in 1979
Heel veel foto’s werden er gemaakt tijdens ons dagje uit van 1979. Geen ingewikkeld programma deze keer maar een eenvoudige uitstap naar Haarlem met sporten, bowlen, barbecue en een silhouetknipper. Wel zitten er een paar mooie actiefoto’s in deze serie o.a. van een wel zeer expressieve uitvoering van het Land of hope and glory… Bovendien zijn er opvallend veel oud-collega’s te zien die niet zo vaak op de foto’s in dit archief voorkomen. Hier een link voor de fotoserie 79-4_haarlem.zip
NBLC Sportdag in 1979
In 1979 organiseerde het NBLC de jaarlijkse sportdag voor de PBC’s, het NBLC en de toen nog onafhankelijke LBC. Men had een hal in Leiden gehuurd en daar deden we aan volleybal, basketbal, tafeltennis op veel tafels, voetbal, badminton e.a. Er zijn veel foto’s gemaakt op deze sportdag, maar ze komen nogal somber over. Pas toen Dick Reumer op aanwijzingen van Ard Bovenberg met behulp van een paar ingepakte collega’s de prijzen ging uitreiken werd men weer vrolijk. Hier een link voor de fotoserie 79-3_sportdag.zip
Lentefeest bij het NBLC in 1979
De nieuwe grote vergaderzaal naast Taco Place werd voor het eerst als danszaal gebruikt tijdens het Lentefeest van 1979. Ter gelegenheid van dat feest werd ook de nieuwe verrijdbare geluidsinstallatie met discjockeytafel in gebruik genomen. Na een half uurtje draaien door Wolter was het de beurt aan Ted Leijendekker om als “Mr. Wild Punk” het stevige materiaal aaneen te praten. Hij zette zijn biertje voor zich neer, pakte zijn eerste plaat, zwaaide daarmee het bier omver dat prompt in de installatie liep, die maakte een poefgeluid en een blauwe vonk en de hele zaak zat in doodse stilte in het donker. Met behulp van de geluidsinstallatie van de afdeling Muziek werd een kwartier later wel weer geluid geproduceerd zodat er toch nog kon worden gedanst, maar de geluidsinstallatie is nooit meer de oude geworden. Naast dansen was er natuurlijk ook weer bingo met Ans en Ton en werd er heel veel gepraat…
1979 : Carnaval in de taco
Een jaar na hun eerste optreden waren de Zaanzotters weer terug in Taco Place. Nu voor een echt carnavalsfeest. Er werden veel blauwe kielen gedragen en zoals het hoort veel onderscheidingen vergeven. Voor de niet-ervaren vierders was het gezellig chaotisch, voor de echte vierders uit het zuiden was het net niet echt. Maar Jef zag in zijn echte Belgische uniform dat het goed was
Lentefeest in 1978
Dansen, netten, plaatjes draaien, bingo, praten over de muziek heen: bekend recept voor een geslaagd lentefeest.
Kindersinterklaasfeest in 1978
Begin december 1978 kwam een bekende bezoeker langs. Hij warm verwelkomd door de kinderen en Wolter speelde poppenkast.
De opening van Taco Place in 1978
Begin 1978 verhuisde de NBLC drukkerij naar de ‘overkant’ in de Taco Scheltemastraat. De vrijgekomen ruimten in het NBLC-gebouw werden verbouwd tot nieuwe kantine die de naam ‘Taco Place’ kreeg en een grote vergaderzaal. “Taco Place” werd spectaculair geopend door de Zaanzotters, de Zaanse carnavalsvereniging waar Dick Reumer zo nu en dan prinselijke waardigheden vervulde net als Frans Nefkens die wel al prinsheerlijk bij de opening was, maar die pas later collega werd. Kortom: Hemmes alaaf!
1978 NBLC Huisdrukkerij is verhuisd
Onze drukkerij verhuisde in de Taco Scheltemastraat van nr. 5 naar nr. 44 aan de andere kant van de straat. Hier een link voor de fotoserie 78_huisdrukkerij.zip
Dagje uit 1978 : Loevestein
Het meest memorabele van de NBLC-dagjes uit. Er was voor dit dagje-uit veel geld beschikbaar, dus besloot de personeelsvereniging om een duur programma te organiseren. We gingen naar het Slot Loevestein. De exploitatie hiervan was in handen van de bekende cateraar Maison De Boer, die ook voor de uitstekende hapjes en drankjes zorgde. Het vervoer werd verzorgd door busbedrijf BAB en dat hadden we beter niet kunnen doen. We vertrokken in drie bussen uit de Taco Scheltemastraat.
De chauffeur van bus 1 wist waar hij zijn moest en kwam dus op het juiste uur bij Loevestein aan. Chauffeur nr. 2 wist de weg niet. Hij verdwaalde en kwam een uur later aan. Bus 3 kwam niet. Die bleek onderweg stevig pech te hebben gekregen die door de wegenwacht niet op te lossen was. Helaas was het ook herfstvakantie en dat betekende dat de BAB geen reservebus in de garage had. Meer dan vier uur hebben onze collega’s op het gras naast de weg moeten wachten voordat een reservebus arriveerde. Deze reizigers kwamen pas bij Loevestein terecht toen het al donker was.
Het uitgebreide programma was door al die vertragingen compleet in de war gebracht. Het cabaret in kasteelstijl werd wel uitgevoerd, maar een deel van het publiek en de cabaretiers had al zoveel bier op, dat de verstaanbaarheid matig was. In elk geval werd er wel goed gegeten. De organisatoren hadden na afloop een stevige kater. De BAB betaalde wel een schadevergoeding, maar daarmee werd dit dagje-uit niet gered. Met de BAB hebben we nooit meer gereden.
Infomarkt van het NBLC in 1978
In 1978 kwam het NBLC weer eens naar de klanten toe. In de Expo-hal in Hilversum werd een Infomarkt georganiseerd. Het grootste deel van het NBLC-personeel “bemande” de stands, die over belangstelling niet te klagen hadden.
The Golden Trip in 1977
Een reis met een gouden thema. ’s Morgens koffie drinken bij de Gouden Leeuw in Voorschoten (sindsdien bekend als vaste plek voor NBD afscheidsrecepties en sommige bijeenkomsten van SLBO) en ’s avonds diner en vermaak in de Gouden Haan (Le Coq d’Or) aan de Leyweg. Tussendoor : een bezoek aan het Automuseum van Louwman dat toen gevestigd was op het adres Veursestraatweg 280. Komt dat bekend voor?
Een paar jaar later vestigde de NBD zich daar. Wij konden in 1981 niet vermoeden dat de meesten van ons ooit in dat pand zouden werken. De lunch en het spelletjesprogramma vonden plaats aan de Reeuwijkse Plassen. In de Gouden Haan zat de stemming er goed in. Dat resulteerde o.a. in een “klassieke” foto van Dick Reumer tijdens weer een Land of Hope and Glory. De afsluiting werd verzorgd door de Bob Bouber Dancers. Voor een paar collega’s was dat iets te veel van het goede. Maar het was wel een van de meer memorabele dagjes uit geweest.
Het NBLC Bibliotheekmuseum in 1977
In de kelder van het NBLC gebouw was het Bibliotheekmuseum gevestigd waar conservator Van der Meer geregeld bezoekers ontving. Hier een link voor de fotoserie 77_bibliotheekmuseum.zip
BZB oefening in de Taco Scheltemastraat in 1977 bij het NBLC
Arie Pronk nam de kortste weg naar beneden. Dick Reumer zag dat het goed was. Hier een link voor de fotoserie 77_ bzb_Oefening_Taco.zip
Spelletjesavond bij het NBLC in 1977
Dit is de eerste NBLC spelletjesavond. Deze werd druk bezocht en het was héél gezellig en niet alleen door de spelletjes. Ook deze happening is later een terugkerend fenomeen geworden.
Een dagje naar Brussel met het NBLC in 1977
Met de trein naar Brussel. Mady die op spectaculaire wijze de trein miste en ons later op de Grote Markt terug vond. De leeuw van Waterloo en de vele traptreden om bij die leeuw te komen. Zitten op de stoep op de Grote Markt. Het Manneke en de waterzooi in een restaurant aan de Avenue Adolphe Max laan (zo doen ze dat tweetalig in Brussel). Flarden herinnering aan een schone dag.
Het kindersinterklaasfeest van het NBLC in 1975
De start van een jarenlange traditie. Deze feesten voor de kinderen werden georganiseerd door de personeelsvereniging van het NBLC en werden al vanaf deze eerste keer zeer goed bezocht. Alleen de stoute kinderen bleven weg.
Met het NBLC een dagje naar Schokland, Urk en Giethoorn in 1975
Dit was het natste dagje uit de NBLC-geschiedenis. Eerst met de trein naar Kampen. Droog. Dan naar het museumeiland Schokland. Ook droog. Lunchen in Urk. De eerste regendruppels. Varen in Giethoorn. Overal water. Onder de boten, op de boten, naast de boten. De boot op het meer is op de foto beter te zien dan in werkelijkheid. Plensregen. Gelukkig een droog café. ’s Avonds met de trein terug en dineren in Duinrell. Het regende.
Sinterklaas en cabaret met het NBLC in 1974
Het sinterklaasfeest werd dit jaar gehouden in de Christus Triumfatorkerk aan de Laan van N.O. Indië. Ook deze keer met een cabaret. De onderwerpen waren o.a. het boekenproject voor de Nederlandse Antillen en natuurlijk de invoering van de prikklok. Al met al een zeer geslaagde middag.
Het NBLC houdt “open huis” in 1973
Het NBLC bestond nog niet zo lang. Bij de bibliotheken was dus nog niet goed bekend wat we deden en hoe het werkte. Daarom werd er voor de bibliotheken een open dag georganiseerd. De bezoekers konden dan een indruk krijgen, wat we voor hen konden betekenen. Om dat te tonen was er heel wat huisvlijt verricht. Natuurlijk waren we wel te porren voor het feestje ’s avonds op de goede afloop!
Een kijkje op de NBLC huisdrukkerij in 1973
De huisdrukkerij bestond al bij de Centrale Vereniging. Maar door de oprichting van het NBLC kwam de ontwikkeling en uitbreiding op gang. Deze serie laat het begin zien van de offsetdruk i.p.v. Stencilen. De bekende cataloguskaartjes werden geproduceerd en verstuurd maar ook veel folder- en verengingsmateriaal. En niet vergeten materiaal voor de (kinder)boekenweek. We deden veel zelf ook schilderen. Aan het eind is de eerste A3 pers te zien. Dat is zo’n beetje de start van de drukkerij zoals de meeste het gezien hebben. De bloem in de serie is in de aangrenzende tuin en staat ook wel voor de tijd waarin zich dit afspeelt.
Een dagje naar Londen met het NBLC in 1973
Een dagje naar Londen met is natuurlijk een hele onderneming. We gingen dus met het vliegtuig en daarna met de bus. Na aankomst is het dan ook direct tijd voor de lunch. Om dan toch zoveel mogelijk te zien was er ’s middags een rondrit met de bus. Onderweg werd dan ook de St Pauls Cathedral bezocht. Na de rit rondwandelen in het centrum. Tijdens het diner was het weer kletsen en lachen met de collega’s. En dan ’s avonds met de bus en het vliegtuig weer naar huis.
Barbecuen bij het NBLC in 1973
Het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 239 had wel een mooie tuin. Daar kon je dus heel goed een barbecue houden. Dat is echter toch maar 1 keer gebeurd. Omdat de drukkerij aan deze tuin lag was er ook nog wel andere tuinpret. Ook werden de cataloguskaartjes en ander drukwerk in de tuin vergaard. Natuurlijk alleen als het weer dat toeliet.
73 bbq.zipSinterklaasfeest van het NBLC in 1972
Het eerste Sinterklaasfeest van het NBLC vond plaats in de zaal van een kerk op de Bezuidenhoutseweg. De kerk is er intussen niet meer. Dit feest werd opgeluisterd door het eerste cabaret.
72 sinterklaas.zipEen dagje uit met het NBLC in 1972
Dit jaar ging de reis eerst naar de Biesbosch voor een boottocht. Na deze tocht een lunch en een safari in Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Vóór het gebruikelijke diner brachten we een bezoek aan een pottenbakkerij.
Bouw van de kantine NBLC in 1972
Als personeel van het inmiddels in NBLC omgedoopte bureau wilden wij graag een echte kantine. Maar het pand op de Bezuidenhoutseweg 239 was al krap en er was weinig geld. Er werd toen ook al bezuinigd.
We hebben door herindeling van het pand en door de kantine zelf te bouwen uiteindelijk tóch onze zin gekregen!
Sinterklaasfeest Centrale Vereniging 1971
Gezellig sinterklaasfeest zonder kinderen.
Met de Centrale Vereniging een dagje naar Brugge 1971
De eerste serie gaat al direct over een dagje uit naar het buitenland. De reis ging eerst met de bus door Zeeland. In Middelburg was er koffie en konden we rondkijken. Daarna met een boot naar het einddoel. Na de lunch maakten we een rondrit met de bus en dan konden we op eigen gelegenheid door Brugge wandelen. Aan het eind van de dag was er een diner.
Dia’s van NBD, NBLC en Van Laarhoven
Tijdens de najaarsbijeenkomst van 6 oktober 2010 in de kantine van NBD/Biblion werden er op het scherm drie series dia’s geprojecteerd. Het waren dia’s die o.a. door Chris Duijndam waren geselecteerd uit de beschikbare archieven.
De dia’s van de NBD uit de periode 1990-2004 laten o.a. foto’s zien gemaakt tijdens de afscheidsrecepties van Ria Hörter, Aart Blom, Cor Epping en Leo Cornelissen. Ook zijn er foto’s van een sportdag, diverse feesten, sinterklaas en van de binderij.
De meeste foto’s van het NBLC-deel zijn uit de jaren 1972-1977. Ze werden aangevuld met een paar foto’s van het afscheid van Dick Reumer en van het pand aan de Platinaweg. Aandacht wordt o.a. geschonken aan de dagjes-uit, het cabaret, een spelletjesavond en het sinterklaasfeest.
De foto’s van Van Laarhoven zijn voor een deel uit de oude doos maar ook van een reünie van de oud-werknemers.
Voor de diapresentatie (36Mb) Klik Hier
1980-1984
Kindersinterklaasfeest in 1984
Iedereen was er weer: Sinterklaas, de pieten onder politiebegeleiding, De poppenkastpoppen, de clown, Frans Stein en veel kinderen (vanzelfsprekend alleen de braven).
1984 Dagje uit naar Maastricht
Deze keer gingen we naar de meest zuidelijke stad van Nederland. Een lange reis maar zoals altijd de moeite waard. Het Vrijthof, stadhuis, St. Servaasbrug, rondvaart op de Maas en het binnenste van de St. Pietersberg. Bij het diner echt Limburgs bier.
Het cabaret van 1983
Nieuwe cabaretmedewerkers maakten het NBLC-cabaret van 1983 tot een van betere uit de geschiedenis. De televisie stond centraal, de verhuizers uit Oost Europa waren hilarisch en de kleding van Zeeman werd de dag erna gewoon weer teruggebracht.
Kindersinterklaasfeest in 1983
De kinderen stonden centraal in 1983. En na het half uurtje vanzelfsprekende spanning waren daar Sint en zijn pieten. Het luide kindergezang werd deze keer begeleid door Frans Stein.
Dagje uit in Delft en Den Haag 1983
Weer een jaar met klein budget. In de ochtenduren koffie en zo in de Taco Scheltemastraat en daarna met bussen helemaal naar Delft. Altijd mooi en sfeervol. Daarna weer terug naar de Taco voor een perfect koud buffet. En weer trad ons eigen huisorkest op, maar wel in een nieuwe samenstelling.
Kindersinterklaasfeest 1982
Heel veel kinderen zaten vol spanning te wachten op de aankomst van de Sint. Door de leeftijdsopbouw van het NBLC was de eerste helft van de tachtiger jaren heel kinderrijk. Poppenkast en samen zingen vormden de opmaat voor het belangrijke moment. De kinderen mochten de Sint voorzingen en ook de Pieten lieten zich horen. En er waren echt geen stoute kinderen bij.
1982 Dagje uit in Antwerpen
Na twee magere jaren zat de kas weer vol en gingen we ver weg. Antwerpen was ons reisdoel. Het zou het meest memorabele NBLC dagje-uit worden. Al bij het vertrek op Hollands Spoor zat de stemming er in. De straten in Antwerpen waren nat en zouden dat de hele dag blijven, maar daar trokken wij ons niets van aan. Een beetje boekencultuur in het Museum Plantijn-Moretus en eet- en drinkcultuur op andere plaatsen. Het smaakte allemaal naar meer, steeds meer.
Toen de groep tenslotte weer beland was in het station liet Dick Reumer zich inspireren door het kathedraalgevoel van de”statie” en de daarbij behorende nagalm. Het “Land of Hope and Glory” klonk nooit zo majestueus meer. Tot ver op de De Keyserlei was het gezang te horen. De terugreis met Dick in de rol van conducteur zal geen enkele deelnemer vergeten zijn. Maar daar zijn geen foto’s van: Chris had geen rolletjes meer.
1982: Feest in Drievliet
Op 10 september 1982 werd Dick Reumer 50 jaar. Dit moest natuurlijk gevierd worden met het hele NBLC-personeel! Dit vond in die maand september plaats in Drievliet. Het “Lang zal hij leven” werd net zo enthousiast gezongen als een speciale versie van “Land of Hope and Glory”. Er was (veel) cabaret, cadeaus, toespraken, ijs en andere lekkernijen en voldoende drank om het zingen nog vrolijker te maken. Net één familie dat NBLC.
Cabaret in 1981
Oude bekenden en een paar nieuwe gezichten bevolkten het (Kerst-) cabaret van 1981. Hoogtepunten: de eerste versie van “de bouwvakkers”; zang van Willy en Christine en schoonmaakproblemen van audiovisuele materialen.
Dagje uit in Meijendel in 1981
Ook in 1981 waren de financiële mogelijkheden beperkt. We bleven weer dicht bij huis en staken de grens met Wassnaar over. In de speeltuin van Meijendel mochten we weer even kinderen zijn. Na het diner was er een belangwekkende première: het eerste officiële optreden van de NBLC Band.
Kindersinterklaasfeest in 1980
Kindervariétè van Christine met hulp in het olijvenbos, vanzelfsprekend Sint en Pieten, behoorlijk wat kinderen met een paar (groot-)ouders en natuurlijk volop pakjes.
1980 Dagje uit in Den Haag
In 1980 was de kas van de personeelsvereniging bijna leeg en ook de extra financiële ondersteuning van ‘de zaak’ moest dat jaar beperkt blijven. Er bleef voor de PV maar één oplossing over: we moesten in ons “dagje uit’ dicht bij huis blijven. We bleven in 1980 dus gewoon in Den Haag. Een puzzeltocht per fiets of auto bracht ons naar de andere kant van onze stad bij het terrein van Voetbalvereniging HDV.
Dat staat voor Houd Dapper Vol en zij bestaat nog steeds. Onze collega Bert Van Alphen was daar bekend. Het weer was perfect. We deden aan tafeltennis, jeu de boule, bordspelen, honkbal, in de zon zitten, disco, barbecue, dansen, onderscheidingen geven of ontvangen en het enthousiast zingen van Land of hope and glory. En omdat het allemaal in de buurt was waren er ook een paar collega’s bij die normaal nooit bij een Dagje uit te vinden waren.
1980 NBLC Lentebal
Weer feest in de Taco. Het lentebal van 1980 was goed bezocht door de collega’s en aanhang.
1980: Carnaval in Taco Place
Voor de derde keer de Zaanzotters in Taco Place. Nu in kleur.
De huisdrukkerij van het NBLC in 1980
Deze foto’s laten zien hoe de drukkerij en vooral de medewerkers er in deze tijd uitzien. Bijna alle NBLC collega’s kwamen er wel eens langs.
1980_huisdrukkerij.zip
na 1985
Afscheidsreceptie van Mieke van den Besselaar in 2005
Op 2 juni 2005 verzamelde zich in een zaaltje hoog in het gebouw van de Openbare Bibliotheek van Den Haag een groep oude bekenden uit de bibliotheekwereld. De aanleiding was het afscheid van Mieke van den Besselaar. Haar laatste werkgever was de VOB. Daarvóór was zij vele jaren werkzaam bij de dienst Bibliotheekzaken van het NBLC. Zij was een van de collega’s die het contact onderhield met, zoals dat heette, “het land”. Juist dat naar buiten treden maakte, dat er bibliotheekhistorisch gezien een heel gemengd gezelschap naar deze afscheidsbijeenkomst was gekomen. Jan-Ewout van der Putten sprak haar toe, gevolgd door nog een paar sprekers die kort wat herinneringen aan het werken met Mieke ophaalden. Daarna was het voornamelijk in ontspannen sfeer met elkaar praten, lachen en een goed glas drinken. Mieke antwoordde op de vraag waarom zij gekozen had voor zo’n ontspannen vorm dat zij de sfeer op mijn afscheid in februari 2005 als voorbeeld had genomen. Zij ging met een goed gevoel genieten van haar prépensioen. Het liep wel een beetje anders, want al gauw werd haar gevraagd om een paar bibliotheekfuncties tijdelijk op zich te nemen en in 2009 behoorde zij tot de eerste bestuursleden van de Vereniging SLBO.
WZ.-
Download link bestand:
Wie wat waar 2003 en 2007
Aan het eind van de zomer van 2002 verhuisden alle Biblionners van de Platinaweg in Den Haag naar de gebouwen van de NBD aan de Veursestraatweg in Leidschendam. Voor de NBDers betekende dat inschikken en voor iedereen betekende het kennismaken met een heleboel nieuwe collega’s. Het bedrijf heette voortaan NBD/Biblion (het schuine streepje verdween zeven jaar later).
Om het constant zoeken naar collega’s waar men of het portret, of de naam, of allebei niet wist verscheen in juni 2003 het fotoboek “Wie Wat Waar” Vincent van den Hoven fotografeerde iedereen per dienst. De zwart-witfoto’s werden gevolgd door een namenlijst. Eind 2006 deed fotograaf Van den Hoven het opnieuw, maar nu in kleur.
1996 Dagje Rotterdam
In 1996 gingen we wederom niet ver weg. We vonden een boot in Rotterdam (Daar zijn er daar meer dan genoeg van) en gingen naar andere boten kijken. Zoals we weten maakt varen hongerig dus werd er vervolgens zeer uitgebreid geluncht. Het was wel ons laatste NBLC dagje uit.
1994 Dagje Scheveningen
Moe van de verhuizing naar de Platinaweg gingen de NBLCers helemaal naar Scheveningen in 1994. Vanzelfsprekend werd de koffie gedronken in het Kurhaus. Daarna ging de groep naar het museum Beelden Aan Zee. Daarvan zijn helaas geen beelden. Het diner werd genuttigd in het restaurant van Van der Valk op de pier (dat kon toen nog). Daarvan zijn natuurlijk wel veel beelden.
1994 Afscheid Nico Versluis
Er werden veel foto’s gemaakt in 1994 in de KB bij het afscheid van het hoofd van de KBC (Katholieke Bibliotheek Centrale) Nico Versluis. Nico had niet alleen een goede reputatie in oecumenische bibliotheekkringen maar door zijn werk in de ondernemingsraad stond hij ook bekend als ideale conflictoplosser. Zijn kwaliteiten werden door de vele sprekers terecht gememoreerd. Vanzelfsprekend was er ook muziek en had iedereen een passend geschenk meegenomen.
1993 Kerstfeest in Taco Place
Een smakelijke lunch, een paar heel korte toespraken, een beetje cabaret (zoals de presentatie van een paar volkomen overbodige en zelfs raadselachtige relatiegeschenken) en een paar dansen: dat was het programma van ons laatste kerstfeest in Taco Place.
1993 Dagje Apeldoorn het Loo
Een dagje cultuur, natuur en (natuurlijk) lekker eten. In Apeldoorn gingen we naar het paleis ’t Loo, bekeken daar museumstukken en de Franse tuin, gingen fietsen of wandelen in de omgeving en kwamen zowaar even tot rust. Bij het diner werd die rust weer volkomen verstoord. Maar het smaakte lekker wanneer je de foto’s mag geloven.
1992 Avondje uit in Wassenaar
In 1992 bleven we in de buurt en werd het een avondje uit in Wassenaar. Lekker eten en een dansje tot besluit.
1991 Dagje Dordrecht en omgeving
Het NBLC ging in 1991 naar het zuiden. In de buurt van Zwijndrecht werd een fabriekje bezocht waar gekleurde neonbuizen voor lichtreclame werden gemaakt. Een paar collega’s probeerden of het een alternatieve werkplek zou kunnen worden wanneer het NBLC zou moeten inkrimpen (je weet tenslotte maar nooit). Zij besloten dat toch maar niet te doen en mee te gaan naar de volgende stopplaats. Dat was een aanlegsteiger vanwaar af we gingen varen langs de randen van de Biesbos (voor de echte ouderen onder ons de Biesbosch). Lunch en luieren volgden. Later op de dag gingen we naar het restaurant voor het diner in Dordrecht. Vanzelfsprekend kwamen we langs de bibliotheek.
1990 Dagje uit Utrecht
In 1990 ging de reis richting Utrecht. In de buurt van Woerden stapten we voor het eerst uit de bus om te bekijken en te ruiken hoe kaas gemaakt wordt. Het programma in Utrecht begon met een uitgebreide stadswandeling. We liepen onder de Dom, door de kloostertuin, langs de Oude Gracht, we zagen het stadhuis en de bibliotheek. Vervolgens deden we allemaal rozerode slabbetjes om en gingen we gourmetten. De dag werd besloten met bowlen (met bal, borrel en napraten).
1989 Dagje uit in de Zaanstreek
Het dagje uit van 1989 was bijzonder want het werd gesponsord. Onze eerste stopplaats was dan ook het bedrijfspand van de sponsor: NBLC Systemen B.V. Daarna met z’n allen naar de Zaanse Schans waar we veel aandacht hadden voor de eerste winkel van Albert Heijn, de woning van NBLC directeur Dick Reumer en het restaurant. Later op de dag kwamen we terecht in een ander restaurant in Assendelft. Na een heerlijk koud buffet konden we dansen op de muziek van een dansorkest waarvan collega Cees van Delft deel uitmaakte. Een vast programmaonderdeel was natuurlijk het Land of hope and glory inclusief het “leggen”.
25 jarig jubileum van Joy Smeelen in 1989
Joy was ruim 25 jaar lang misschien wel de meest opvallende collega van de boekhouding (of de dienst administratie). Daarom is het vanzelfsprekend dat haar jubileumviering door heel veel NBLC’ers werd bijgewoond.
Kindersinterklaasfeest in 1988
En daar was hij weer de echte sint die van alles wilde weten van de kinderen. Hij had deze keer drie Pieten bij zich. Zwarte.
1988 Dagje uit Zeeland
Wat ga je doen in Zeeland? Naar de Deltawerken, naar Middelburg en lekker eten en drinken (veel). We deden het allemaal tijdens ons dagje uit. Eerst de Oosterscheldekering, toen de stadswandeling met kerkbezoek en de rest spreekt vanzelf. Het was weer heel gezellig. En let vooral op de groepsfoto’s.
25 jarig jubileum van Arie Pronk in 1988
Er zijn in de afgelopen jaren heel wat collega’s geweest die hun 25 jarig dienstverband hebben gevierd. Arie Pronk was in 1988 daarvan de eerste. Hij was dan ook nauwelijks 16 jaar oud toen hij bij de C.V. in dienst trad. Heel wat collega’s woonden de jubileumviering bij. Het hoogtepunt was een speciale voorstelling van het NBLC cabaret: vooral bijzonder omdat het de enige cabaretvoorstelling is geweest waaraan Arie niet meewerkte. Het cadeau was kenmerkend voor 1988: een Cd-speler.
Kindersinterklaasfeest in 1987
Kindersinterklaasfeest in 1987 Voordat de sint met twee echte zwarte Pieten arriveerden werden de gelovigen creatief bezig gehouden door een ervaren goochelaar en ballonkunstenaar. Sint wilde héél veel van de kinderen weten.
1987 Dagje uit naar Drenthe
In 1987 ging de reis naar Drenthe. In het Drents Openluchtmuseum leerden we over het moeilijke bestaan van landbouwers en handwerkers. Enkele oude ambachten werden gedemonstreerd zoals de kunst van het papier maken. Het diner vond plaats in Overijssel op de IJssel aan boord van de enige salonboot van rederij Scheers.
Kindersinterklaasfeest in 1986
Deze keer een vrouwelijke stemmingmaker. Ze had poppen meegebracht (echte marionetten). En toen was het weer zingen voor de sint. En die had natuurlijk weer mooie cadeautjes meegebracht. Ook nu was er geen stout kind te bekennen.
1986 Dagje uit naar West-Friesland
In 1986 ging de reis naar Noord-Holland. Met de bus naar Medemblik, vandaar met de historische stoomtrein naar Enkhuizen. Daar naar het Zuiderzeemuseum en dat was cultuur genoeg. De rest van de dag ging het om eten, drinken, drinken, praten, lachen.
Kindersinterklaasfeest in 1985
De stemming werd er ingebracht door een ervaren kindervoorstellingenartiest. Daarna was het podium voor de bekende kindercadeau-artiest Sint Nicolaas. Beiden hadden succes.