Veurse Straatweg

De gebouwen aan de Veurse Straatweg in Leidschendam waar NBD, NBD-Biblion en vóór hen het Automuseum waren gevestigd zijn afgebroken. Halverwege het sloopprogramma heeft onze oud-collega Rob Olgers (van AVM) foto’s gemaakt van de vrijwel lege ruimtes waar veel van onze leden vaak lange tijd hebben gewerkt. Zo’n gebouw in afbraak ademt een heel eigen sfeer.

Bij de hoofdingang zien we de bank aan het water waar veel rokers op hebben gezeten, maar waar ook wel eens vergaderingen op plaats vonden wanneer het binnen te warm was. Bij de balie van de hoofdingang meldt zich niemand meer en bij Financiën, P&O en AZ heerst nu absolute rust.

Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn, dat ruimten bepaalde herinneringen aan bewoners en gebeurtenissen vast houden: je kan het voelen in de sfeer en soms proeven aan de lucht. Hoe zou dat zijn aan de Veurse Straatweg? Zou in bibliografie en redactie nog een vleugje productievoortgang te vinden zijn en in de binderij nog iets van de lijmgeur? Bij ontvangst goederen wordt niets meer ontvangen en de paternosters van B&G zijn verdwenen, de laadperrons zijn leeg en de meterkast is spanningsloos. Toch is er soms een schim te zien op zoek naar de mensen die er eens waren. Ze zijn vertrokken, hebben hun spullen meegenomen, maar de restanten van het gebouw en zelfs de bodem herinnert nog aan hun aanwezigheid. En dat zal nog wel even blijven zolang veel van onze leden nog herinneringen hebben aan die plek.

WZ.